Sticklingar är riktigt kul att ta och en perfekt gåva att ge bort eller byta mot något annat. För er som inte vet vad en stickling är, så det en avskuren stam, gren eller annan del av en växt som man rotar och planterar om. Syftet med att ta sticklingar är att de ska växa och bli till en egen ny planta.

När ska man ta sticklingar?

Bästa tiden att ta sticklingar är mellan mars och september. Resten av månaderna går det också bra, men då bör man hjälpa dem lite med en växtlampa för att den ska få tillräckligt med soltimmar.

Vatten eller jord?

De två vanligaste metoderna för att ta sticklingar är att antingen sätta dem direkt i jord eller att först rota dem i vatten.  Att sätta sticklingar i jord direkt är att föredra då vattensticklingar har utvecklat vattenrötter som kan behöva vänjas vid jord.

Rota i vatten

Det brukar ta några veckor för sticklingar att rota sig i vatten, men det är väldigt roligt att se dem växa fram. Se till att ha rent vatten och byt vatten vid behov. Som tidigare nämnts så bör man vänja vattensticklingar vid jord när de fått rötter. Plantera dem därför i en jordblandning som är väldigt blöt och låt dem långsamt vänja sig vid jorden.

Murgröna, vattenrotad stickling

Rota i jord

Blanda en jord som är porös och ha gärna i pelite i jorden. Fukta jorden så att den är fuktig, men inte blöt. Sen kan man trycka ner sticklingen i krukan så att den står stabilt. Jag brukar omsluta krukorna med en plastpåse så att det blir som ett litet minidrivhus. Då håller den luftfuktighet och undviker att torka ut.

Fikonstickling