Långmyre Vineri

För en tid sen fick vi nys om den gotländska vingården Långmyre vineri. De är i full gång med att starta upp en vingård på Gotland. Något som vi tyckte lät intressant.  Jag tog därför kontakt med en av grundarna av vingården för att höra om deras historia.

Emma och Andrea träffades i Italien 2016 och har sedan dess haft en gemensam dröm om en egen vingård.

Båda brinner för hållbarhet och samspel med naturen. Det blev det främsta kravet när de började utforska möjligheter för en vingård i Sverige. Fantastiskt kul tycker vi på Urban trädgård.

Klimatförändringarna

Klimatförändringarna innebär redan stora påfrestningar på vinmakeri i de klassiska vinländerna och södra Europa. Det kommer med största sannolikhet vara för varmt för vinodling inom loppet av 30 år. Det bästa sättet att bedriva en vingård på ett miljövänligt sätt är att plantera skallade hybridsorter. Sorter som inte kräver kemisk besprutning och som är framtagna för vårt nordiska klimat.

Sedan 70-talet har Emmas familj haft ett sommarhus på södra Gotland och därför börja de titta närmare där och på dess förutsättningar för vinodling. Andrea gick igenom SMHIs väderdata från 60-talet och framåt och de tog jordprover från det tänkta fältet och analyserade dem på ett lab i Italien. Allt pekade mot att en vinodling var fullt möjligt. Långmyres mängd soltimmar och de milda varma höstarna gav rätt grund för att genomföra projektet med ett kvalitativt vin som resultat.

Plantera allt!

I april 2018 började planteringen av 5 hektar. 26 000 plantor! 5 sorter, 3 gröna och 2 röda druvor. Två av de grön är korsningar på Tokai och heter Fleurtai och Soreli. En är korsning på Sauvignon Blanc och heter Sauvignon Kretos. De två röda är en Merlotkorsning som heter Merlot Kanthus och en korsning på Cabernet Sauvignon, med namn Carbernet Volos.

Långmyre vineri är de enda i Sverige med dessa sorter och de kommer kunna ta fram vita, röda, mousserande och roséviner. Till årsskiftet kommer de även hålla en KRAV-märkning.

På grund av den torra sommaren vi haft, har ungefär 14% av rankorna dött under torkan och omplantering av dessa kommer ske nästa år. Då kommer även byggandet av vineriet att ske.

År 2020 kommer de första flaskorna att vara färdiga och vi kommer följa resan dit med spänning och ser fram emot att få provsmaka gotlänskt vin!