Begonia är en väldigt trendig växt just nu och har varit det en tid, men den har länge varit en så kallad ”tantblomma”. Begonior är en brokig skara växter som finns i över 900 arter. De bjuder på fantastiska färger och former. Min personliga favorit är Begonian Oldemor. Den är både färgstarka och har stora vackra blad och får vita blommor. Detta är en gammal dansk sort vilket namnet antyder och betyder Mormorsmor/gammelmormor på svenska.

Begonia Oldemor hemma hos mig
Begonia Oldemor

För en tid sedan fick jag en stickling på en Forellbegonia av min mamma. Forellbegonian eller Begonia Maculata som är dess riktiga namn, är en väldigt intressant och vacker blommar. Bladen har en röd/grön färg som är fulla av silverfärgade prickar. Dessa prickar är väldigt fascinerande, då de är tydligt silverfärgade och nästan glittrar. Den för mina tankar till en annan tid och har en lite dinosauriekänsla över sig. Forellbegonian återfinns numera ofta i välsorterade blomaffärer och är, enligt min mening, en given blomma att avnjuta.

Forellbegonia stickling
Forellbegonia

Hur sköter man en Begonia?

Begonior är enkla varelser att ha att göra med och fungerar bra i landet lagom. Perfekt för nybörjare.

Placera begonian ljust, men försök att undvika stark sol och direkt solljus. Om den står i söderläge bör man skaffa någon form av skugga till den. Lagom mycket sol helt enkelt.

Vattna lagom mycket. Begonior gillar inte att stå blöta, men torkar de ut helt blir de inte glada. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Rumstemperatur funkar för dem året runt, men undvik att rotera krukan för ofta då det kan göra att knopparna faller av.