Äntligen har jag hittat den! Jag har varit runt i flertalet stora matbutiker och fruktdiskar i Stockholm för att hitta hälsobomben Pepino melon (solanum muritacum)

Tillslut hittade jag den hos fruktkillen Rida i Hötorgshallen. Han ringde och specialbeställde en Pepino till mig. Jag fick slänga ut 60kr för en frukt och bad till fruktgudarna att den skulle innehålla åtminstone ett frö att kultivera.

Om Pepino

Pepino (solanum muritacum) är en art i familjen potatisväxter. Den kommer ursprungligen från Peru där den växer på Andernas sluttningar på små träd/stora buskar. I Sverige är det inte den populäraste frukten och Rida berättar att den oftast återfinns i fruktkorgar juletid. Tips om man vill försöka hitta en för en billigare peng än 60kr och slippa en massa letande.

Pepino är en hälsobomb!

Det är inte bara en vacker planta med coola gul/lila meloner.

Pepinomelonen kallas den magiska frukten i många delar av världen. Det är mycket rikt på vitamin c; ett innehåll av 25 mg per 100 gram färsk frukt.

Det är också en bra källa till betakarotenantioxidanter som är väsentliga för att förebygga sjukdom.

Pepinomelon innehåller även mycket vitamin A, C, K och B. Det är också rik på mineraler som koppar och järn som är nödvändiga för blodbildning och förbättrar immunförsvaret. Kalium i frukten hjälper till att sänka blodtrycket och förbättra blodflödet och koordinera centrala nervsystemet.

Saningens ögonblick; frön eller inte:

När jag öppnade Pepinon hoppades jag att den innehöll frön, annars skulle mitt letande varit förgäves. Det slog mig när jag öppna den att jag inte hade en aning om hur fröna såg ut, om de var stora eller små.  Till min lycka fanns det frön i överflöd, små runda frön som satt i klasar. Men hur får man dem att gro?

För att var på den säkra sidan att nått frö skulle gro provade jag två olika metoder.

De flesta av fröna satte jag i såjord i en liten drivlåda med lock och den andra andelen av fröna satte jag i blött hushållspapper som jag la mörkt i en matlåda.  

Resultatet blev att de flesta av fröerna både i såjorden och hushållspappret började gro.

När plantorna har blivit lite större återkommer jag med status på hur det går och hur man ska sköta dem för att få frukt i massor.