I våras när jag var och besökte en god vän på Gotland sprang jag förbi Kränku. Som är en fantastisk Tebutik i Visby. De säljer inte bara Tesorter i massor utan även livs levande Teplantor.

Tebusken Camellia Sinensis som namngavs av Carl von Linné, är egentligen ingen buske utan ett träd som i vilt tillstånd blir upp emot 20meter. Enligt legenden så drack Kejsaren av Kina, Shen Nong, det första tet då det av misstag föll vildte ner i hans kokande vatten. Nu var det väl kanske inte riktigt så det gick till. Hur som helst har man druckit te i tusentals år. Allt te vi dricker som inte är örtte kommer från samma härliga Camellia Sinensis.

Carl von Linné var en innovativ kille som provade att odla te utanför Uppsala och han lyckades faktiskt hålla liv i sitt te i 18 år. Precis som gamle Carl, gillar jag exotiska växter och bestämde mig för att passa på att få med en teplanta hem hela vägen till storstan.

Hur gör man om man kommer över en Camellia Sinensis?

Te är en riktig surmul. Och precis som blåbär och Rododendron vill tebusken ha lågt pH i jorden. Därför funkar Rododendronjord och näring bra för te. Man ska helst vattna med mjukt vatten, typ regnvatten eller vattnet från torktumlaren funkar också bra! Eller så gör man som jag. Vattnar med vanligt kranvatten och hoppas på det bästa och tillsätter lite mer surhet genom näring.

Om man vill få tag på en teplanta kan det vara lite stökigt om man inte vill åka till Gotland.Dock så säljer Kränku plantor online i perioder. Annars kan man vänta på att Urban Trädgård lägger upp sticklingar för en liten peng på Tradera.