Gräsmatta

Nu i September börjar man känna att hösten  närmar sig. Då är det dags att höstgödsla gräsmattan och förbereda den för vintern. I September – Oktober passar det utmärkt att gödsla gräsmattan dock ska man tänka på att använda rätt gödning. I vanliga fall gödslar man med en Kväverik gödning. Under eftersäsongen, alltså nu, vill man se till att gödsla gräsmattan och berika den med Fosfor (P) och Kalium (K). Detta för att gräsmattan ska få så goda förutsättningar inför vintern som möjligt. Fosfor hjälper gräsets rotmassa och bidrar till ett kraftigt rotsystem. Kalium hjälper gräsmattan att stå emot sjukdomar och bidrar till stabilitet. Det hjälper även till att öka gräsets vinterhärdighet.

Det finns massa olika sorters gödning, min personliga favorit när det gäller gräsmattan är Algomin. Under vår och sommaren använder jag Algomin Gräsgödsel som innehåller mycket Kväve som främjar tillväxten. Perfekt att kickstarta gräset med efter vintern. I somras använde jag det även för att få igång gräset efter en lång torkperiod. Det resulterade snart i en grön gräsmatta igen.

Nu på hösten brukar jag gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel som har en bra sammansättning av Fosfor och Kalium, men nästan inget kväve alls.